dinsdag 8 oktober 2013

Natuurhistorisch Genootschap in Limburg


Laaglandbeken hebben door hun geringe stroomsnelheid van nature een sterk meanderend verloop. Door de wisselende wateraanvoer vallen de slibrijke binnenbochten in de zomer soms droog. Veel laaglandbeken liggen in vlakke, voor de landbouw meest geschikte, gebieden. De begroeiing met water- en oeverplanten is hierdoor meestal overdadig.*)”

Een mooiere omschrijving van het bovenwater kan ik als molenaar niet geven. Deel A van de Molentak (zie mijn blog van 16 september 2013)

Weelderige begroeiing bij het bovenwater:

kaarsjeskruid
 
watermunt

waterkers

Heuvellandbeken, ook wel bergbeken genoemd, zijn relatief smal (1 tot 5 m) en relatief kort (<5km). Van de Limburgse beken hebben ze het grootste verhang. Ze hebben een hoge stroomsnelheid en als gevolg hiervan is de meandering gering.Heuvellandbeken onderscheiden zich verder van andere beektypen door de aanwezigheid van een vrijwel gesloten bedding van grof grind en grof zand met plaatselijk (meestal onbegroeide) stenen.*)”

het onderwater, 'n Heuvellandbeek
 
Het onderwater dat nadat het in het bovenwater was opgestuwd, snel zijn weg naar de Geul zoekt. Deel C van de molentak De rechtere weg is op de kaart van de Molentak te zien.

Wat zegt het Natuurhistorisch Genootschap in Limburg over deel B van de molentak, het deel bij de watermolen?

Watermolens, zoals deze in de Geul te Meerssen, vormen vaak niet of nauwelijks passeerbare barrières voor vissen.*)”
 

of dit, dat wij vol trots 'visbak' noemen...
 
Het Natuurhistorisch Genootschap in Limburg spreekt dan ook over:

watermolenproblematiek**)”

 “Een volledig vrij afstromend beeksysteem zonder migratieknelpunten, met andere woorden een beeksysteem zonder watermolens, is niet reëel.**)”

Jammer dat er watermolens zijn?
Het laatste woord hierover is dus nog niet gezegd.

Bron:
*) Crombags, B.H.J.M.: ‘Vissen in Limburgse beken; de verspreiding en ecologie van vissen in stromende wateren in Limburg’; Natuurhistorisch Genootschap in Limburg, stichting Natuurpublicaties Limburg, Maastricht 2000.

**) Gubbels, R.E.M.B.: ‘Effecten van watermolens op de visfauna in Zuid-Limburgse beken’; in: natuurhistorisch maandblad februari 2011 jaargang 100 | 2 21

Geen opmerkingen:

Een reactie posten