maandag 30 september 2013

Een kooitje voor de molenaar

"Vandaag zat er, volgens kenners een muskus rat op een pol helm bloemen aan de linkerzijde van de molentak. Jammer dat Bea op vakantie is anders had zij actie kunnen ondernemen. Volgens ons had hij/zij het best naar z'n zin, en was lekker aan het zwemmen en wassen, Leuk gezicht "

Han, de plant die jij mij vandaag aanwees, waar de muskusrat zat, is geen helmbloem maar helmkruid, knopig helmkruid (Scrophularia nodosa).

Knopig helmhruid (Scrophularia nodosa) en
 
gele helmbloem (Pseudofumaria lutea) op de muur langs de molentak
foto's genomen op 18 juli 2013

De enige actie die ik onderneem, is de muskus- en Beverrattenvanger inlichten.
In de molentak heeft hij reeds kooien geplaatst:


Een vlotje voor muskusratten. Onder het drijvende gedeelte zit onder het wateroppervlakte een ijzeren kooi. Als de muskusrat door het deurtje links naar binnen gaat, treft hij in het drijvend gedeelte een luik aan. Als hij daar doorheen gaat. kan hij niet meer terug naar boven en verdrinkt in het gedeelte dat onder water is.
 
Meer stroomopwaards plaatste hij een kuiperkooi:
 
 
voor beverratten. Waarin hij de dieren levend vangt. Voor mijn vakantie (toen ik deze foto's maakte), waren de kooien niet in gebruik. Het deurtje van het vlotje is dicht. De deuren van de kuiperkooi staan blijvend open door middel van een ijzeren staaf die daar doorheen geschoven is.
De kooien worden op scherp gezet als er uitwerpselen op het vlotje of op de kuiperkooi zijn. De kooien staan vanuit de Kasteeltuin gezien stroomopwaards aan de overzijde van de Lindenlaan.
 
De rattenvanger heeft nog andere kooien die niet in de molentak staan:

 

De ‘schuine oever kantelbuis’ die in de gang of hol van de muskusrat wordt gegraven. Een speciale otterring in die buis:

.
voorkomt dat een otter naar binnen kruipt. In de buis zitten twee etages, gescheiden door een plafond. De ingang leidt naar de onderste etage zodat de muskusratten ook bij gedaalde waterstand, daarin verdrinkt.
Tenslotte is er een variant op de kuiperkooi, waar muskusratten in gevangen worden.
 

De muskusratten kruipen er voor onder in en vinden dan een klem, bats!
Je kunt het zo gek niet bedenken op de politiek bemoeit zich er mee.

Europa vindt de kooien wreed

de Partij voor de Dieren heeft een charme offensief

En de molenaar?
We hebben al een kooitje voor de molenaar, een kooitje voor de molenaar.
(Zie link)

 


Geen opmerkingen:

Een reactie posten