zondag 17 november 2013

BAGGER


Woensdag 13 november 2013 was het zo ver. De gemeente Valkenburg aan de Geul had mij gewaarschuwd, de verdeelsluis die de verbinding vormt tussen de Geul en de molentak werd dicht gedraaid. Zo kon er geen water uit de Geul de molentak instromen.
 
Gesloten verdeelsluis
Medewerkers van de kasteeltuin vroegen om sluiting. Op de kademuren in de kasteeltuin tierden brandnetels en hazelaaropschot te weelderig. Daarbij was veel slib opgehoopt voor en net achter het krooshek bij de turbinekamer. Een turbine is gevoelig voor verzanding.
 
krooshek voor de turbinekamer

Zand kan gemakkelijk de schoepen en het draaiende gedeelte (rotor) beschadigen. Brandnetels, jongen hazelaars en te weelderige luchtwortels van het gele helmkruid moeten verdwijnen;
werk aan de winkel!

Bij de molen aangekomen, stond de molentak haast leeg. Helemaal leegstaan zou niet goed zijn voor de waterplanten (flora) en waterdieren (fauna) in de molentak. Daarom laat de gemeente de verdeelsluis op een klein kiertje staan. Leegstaan kan technisch niet. In het bovenwater, het water, het water voor de molen monden de overloop van de kasteelgracht van kasteel Genhoes...
 
 
...en een beekje...
 

..uit het Sint Jansbos.
 
De gemeente bedient de verdeelsluis. Dat mag de molenaar niet doen gezien de hoge landschappelijke waarde van het gebied. Als de gemeente op initiatief van de molenaar de sluis sluit, meldt zij dat aan het Waterschap. Ook het waterschap kan de gemeente vragen de sluizen van de molen te bedienen als bijvoorbeeld hoog water op komst is.
Als molenaar vind ik het fijn dat de gemeente dit doet. Dan hoef ik bij nacht en ontij mijn bedje niet uit.

Maar ook dan kan de gemeente niet vrijelijk de sluis bewegen. Medewerking van de boeren is noodzakelijk. Hun vee graast geregeld op weilanden langs de molentak. Bij een lage waterstand kunnen koeien in de bagger vast komen te zitten. Ik heb al eens een dood kalfje bij de lossluis van de molen gevonden.
 
Woensdag was het dus zo ver. Het waterpeil van de molentak was ver onder het molenpeil gezakt.
 
 
 
'0' is het niveau tot waar een molenaar normaal het water mag afmalen.
Het was hard werken die dag. De klus is geklaard, dag hazelaar.


 Als blogger maakte ik een sfeerimpressie van de molentak met heel weinig water.
 
 
Sporen van een meerkoet.

 
onderspoelde boomwortels, een ideale schuilplaats voor vissen, nu leeg.

 
Droge oeverbegroeiing.

 
Het vlotje van de muskusrattenvanger kwam geheel boven water;
er bleek een rottend kadaver in te zitten.

 
waterplanten


Voor de grote schoonmaak.
 

Ondanks het lage water en het harde werken, blijft de herst mooi.
IK had geen vis gezien.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten