dinsdag 18 maart 2014

Beschermde schilderijlandschappen


Gelezen in De Volkskrant:
(15 maart 2014)
 
“Kasteel de Binckhorst in Den Haag lag als een statig landhuis te midden van een groene oase: bomen, struiken, wuivend riet, rondgrazend vee. Tot het gebied vanaf de 20ste eeuw werd volgebouwd. Nu is de Binckhorst een industrieterrein vol bedrijfspanden en autosloperijen omringd door flatgebouwen en hekken. ‘Dat is dus wat er kan gebeuren met ons landschap’, zegt Ernst Bos, econoom bij de Universiteit Wageningen. ‘Als we er niet voor kiezen het te beschermen."
 
Bos houdt zich als econoom bezig met de groene ruimte.

"In het Journal for Cultural Heritage hield Bos onlangs en bevlogen pleidooi voor een officiële beschermstatus van landschappen die zijn vereeuwigd op beroemde schilderijen en die op rap tempo verdwijnen….Dus verzamelde hij afbeeldingen van schilderijen van beroemde landschapsschilders uit de 19de eeuw (de hoogtijdagen van het genre) en besloot de locaties een voor een in het wild te gaan bekijken. Tot zijn schrik bleek al een groot deel van de landschappen verdwenen te zijn.”

(De Volkskrant)

 
 He Ernst, ik heb een leuk schilderij uit het museum Land van Valkenburg uit 1836, voorloper van die hoogtijdagen. Veel is er in het landschap niet veranderd. Alleen heeft de Limburgse Architect Cuypers het kasteel onderhanden genomen en is de molen in 1924 gemoderniseerd.
 
 
 
 
Het landschappelijk vooraanzicht wordt in stand gehouden door IVN Valkenburg.
 
“Vorig jaar probeerde Bos in opdracht van de Rijksdienst voor het cultureel Erfgoed uit te zoeken hoe je landelijk erfgoed economisch kunt waarderen. Hij onderzoekt de economische baten van landschapsbehoud.”
 
Zo te horen komt het IVN-Valkenburg volop in aanmerking voor actieve ondersteuning van die Rijksdienst. Die is dus van harte welkom bij de molen.
En weet je wat, nu wij op basis van schilderijen landschap gaan beschermen, een mooie taak voor meestervervalsers zoals Han van Meegeren. Rijksmuseum, een Pieter Breughel in spé.
 
 
Of iets moderner, van impressionisten, een Monet of zo.
 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten