maandag 26 mei 2014

Kikkers in Egypte?



In de sloot bij kasteel Genhoes afwaterend op de Molentak, zag ik verleden week tientallen kikkers. Ze kwaakten, de winter was voorbij. Er waren er meer dan zeven. De kasteelgracht kan ik geen boerensloot meer noemen.


Zo te zien, is het de middelste groene kikker. De, volgens Wikipedia, eetbare groene kikker leeft in heel Centraal-Europa van Frankrijk tot in Rusland. Maar als je deze video hebt gezien, lust je geen kikkerbillen meer. 
Een kikker is beschermd.

Vol plezier keek ik hoe ze elkaar met hun blaaszakken imponeerden.


 Als verhalenvertelster ken ik het verhaal van de prinses en de kikker. De kikker veranderde in een prins. In het Russisch sprookje “De kikvorsprinses” de werd kikker een prinses.

 

Tussen het rode  watermunt kan je beide kanten uit.  


 Bij verschillende Noord-Amerikaanse indianenstammen is de kikker het symbool van transformaties zaad, ei, kikkerdril, donderkopjes, kikkers en dus soms man en/of vrouw.

“The frog totem symbolizes the cycles of life, in particular the rebirth stage. Its own journey through life, from tadpole to the adult state, reminds us of the many cycles of transformation and rebirth in our lives.
The symbolism of the frog as animal associated with birth and rebirth can be traced in Ancient Egypt, Ancient Rome and other cultures from antiquity. The frog was a popular symbol for fertility, as well as rebirth or resurrection. For example, in the Ancient Egypt mythology, the frog was associated with resurrection; the Roman Venus, goddess of Love, was often depicted with a frog.”



De cyclus van het leven begint onderaan zoals deze Egyptische afbeelding laat zien, bij de koele meren van de dood.

Twee copulerende kikkers

Als watermolenaar ben ik gek op een cyclus. Het symbool van het donkere diepe water is bij de Indianen terug te vinden. Mensen van de ‘kikkerclan’ hebben grote diepgang. In het sprookje van de prinses en de kikker dook de kikker niet voor niets diep in de put om de gouden bal op te vissen.


Vandaag is de kikkercirkel oppervlakkig, of zoals een oud kikkerspreekwoord zegt:

“Er is een tijd van diepgang en een mooie tijd van elkaar bespringen. 
Ongeacht of je in de levenscyclus mannetje of vrouwtje bent.”
“Kwak, kwak!”


 

"Met 'n paal en 'n kopje?”

Het oude Egypte....???

Geen opmerkingen:

Een reactie posten