donderdag 4 september 2014

SMIKKELEN


“Verwen je cursusleider op je eigen plekje” luidde de cursusopdracht.
“In groepjes van drie.”

Drie cursisten hadden hun eigen plekje in het Geuldal, Resie Voncken een boomgaard, een huisweide, bij het dorpje Stokhem bij Wijlre, Ien Hendriks het Ravensbos, een bos met hellingen naar de Geul
en ik de Molentak.

´Acht´ was ons thema. Vanuit de molen, die in het midden van de tocht lag, maakten wij twee cirkels.
Jeane, de cursusleidster, nodigden wij als volgt uit:

Kom met ons mee,
Langs de Geul
Bij Valkenburg en Wijlre
Liggen acht schatten verborgen
Vandaag, gisteren en morgen
Daar waar cultuur en natuur
Elkaar kussen
Vormt onze acht bijzondere lussen

Acht soorten appelen
Acht oeverplanten
Acht bomen
Acht lekkere hapjes
Liggen verscholen
In de hoeswei
Langs de Molentak
En in het Ravensbos

Laat U waarachtig vervoeren           
Door het machtige Limburgs land
Door prachtige damesgidsen
Toverachtig charmant.

Resie ontving ons met acht verschillende kruiden waar je thee van kunt zetten.


De boomgaard bood veel meer dan acht verschillende appelen. Het plukken alleen al was een feest. 


Jeane
 
Van de eigenaar van de wei mocht Resie zoveel plukken als ze zelf nodig had.
Achter in de wei stonden peren en helemaal achterin, midden in het drassige deel, lag een oude poel voor koeien. 


 

Pas daarna verscheen de oever van de rivier de Geul.

De tweede verwenplek: de Molentak.
De natuurgidsen in opleiding waren de molen niet uit te branden zo boeiend was dat oude gebouw. Ik dirigeerde ze naar de Molentak. Voor de lunch hadden wij verse eetbare oeverplanten nodig; balsemienzaad, watermunt en waterkers. 

Ien
 
Ien had nog nooit balsemienzaadjes geoogst.

Resie

Jeane leerde ons dat ook ‘peperkruid’ te eten was. (heel scherp.)

 

Na de lunch was Ien onze gids.
Vanaf Groot Haasdal wandelden wij langs donkere beukenstammen en andere bomen, diepe droogdalen...


.. en de waterloop van de Strabeker vloedgraaf met stuwmeertjes.

Afvoer??
Ien genoot er zichtbaar van; wij trouwens ook.

Acht hapjes?
  1. kruidenthee
  2. appelen
  3. rozemarijnkoekjes
  4. saliekoekjes
  5. after eight cupcakes met watermunt crème
  6. sandwich met zalm en waterkers
  7. wafels met springbalsemien dopping
  8. After Eight.
recepten:

Rozemarijnkoekjes

 

Ingrediënten

135 gr. Boter
30 gr. Witte basterdsuiker
1 eidooier

165 gram tarwemeel uit de molen
half vanille stokje
mespunt zout
een flinke hand rozemarijnblaadjes #)

Roer de boter zacht. Meng daar de basterdsuiker en de eidooier heen. Halveer het vanillestokje. Schrap er het merg uit. Meng de vanille en het zout door het meel en meng dit mengsel door de boter met suiker en eidooier.
Kneedt hiervan een soepel deeg. Hak de rozemarijnblaadjes fijn en meng dit als laatste snel door het deeg.

Maak van het deeg een rol. Verpak het in plastic folie en laat het 30 minuten in de koelkast rusten.

Verwarm ondertussen de oven voor op 190C en bekleed een baktray met bakpapier.

Haal het deeg uit de koelkast en snij het deeg in plakken van ongeveer 1 cm dik. Strooi wat rietsuiker op de plakken en leg de plakken op het bakpapier.

Bak de koekjes in ongeveer 15 – 18 minuten bruin. Laat de koekjes afkoelen.

Saliekoekjes
 
 

Hetzelfde recept als de rozemarijnkoekjes maar dan met salie.

After Eight cupcakes met watermunt crème
 

Ingrediënten

Voor de cupcakes
Pak cupcake mix
100 gr suiker
2 zakjes vanille suiker
5 eetlepels pure cacao
3 eetlepels neutrale olie, bv zonnebloemolie’
scheutje melk
1 doos After Eight
1 pak munt/chocolade staafjes

Voor de watermuntcrème
5 Eiwitten van grote eieren
300 gr suiker
450 gr. Ongezouten roomboter
een flinke hand vol watermunt blaadjes #)

Verwarm de oven voor op 150 graden Celsius.
Maak het beslag zoals het pak het voorschrijft.
Voeg de vanille en de cacao toe samen met de olie en melk.
Snij de After Eight in kleine stukjes en mix dit door het beslag.
Breek de munt/chocolade staafjes in kleine stukjes en roer dit eveneens door het beslag.
Doe het beslag in cupcake vormpjes, ongeveer 16 stuks en bak ze ongeveer 20 minuten de voorverwarmde oven.

Laat de cakes goed afkoelen in de vormpjes.

Klop voor de crème de eiwitten en de suiker in een hittebestendige bij voorkeur glazen mengkom boven een pan met kokend water.
Klop totdat het mengsel warm is en de suiker is opgelost.
Temper het vuur en mix de massa ongeveer 10 minuten op de hoogste snelheid totdat het echt heel taai is.
Laat het afkoelen.
Snij de boter in hele kleine stukjes en voeg die beetje bij beetje bij het ei/suikermengsel toe.
Snij de watermuntblaadjes heel erg klein bijvoorbeeld door ze met iets van de boter in een mengbeker met staafmixer heel goed te pureren.
Meng de muntblaadjes mengsel door de crème.

Meng de crème over de cupcakes.
Het lekkerst is als de cupcakes een nacht op een koele plaats blijven staan zodat de smaken goed kunnen mengen.

Sandwich met zalm en waterkers

  
Ingrediënten

20 gr roomboter
3 sjalotjes
1 teentje knoflook
175 gram waterkers
3 dl crème fraîche
1 theelepel Groningse mosterd. Binnenkort is Meppelse Mosterd ook mogelijk als jullie tenminste op de Molenprijs stemmen. (zie de link)
Zeezout en versgemalen peper
400 gr. Rode zalm in water uit blik.

Ongeveer 16 sneden casino brood het liefst van een ambachtelijke bakker.

Snipper de uitjes en de knofloof fijn.
Smelt de boter in een pan en bak de sjalotjes en knoflook totdat de uitjes zacht zijn.
Was de helft van de waterkers en snij het fijn.
Meng de fijne waterkers met de crème fraîche, mosterd en zout en peper naar smaak.
Voeg de boter met uitjes en knoflook toe aan het mengsel en mix het met de staafmixer tot een puree.
Ontdoe de zalm van eventuele graatjes en maak de stukken zalm heel fijn.
Meng dit door de puree.
Laat het voor de smaak een nacht in de koelkast staan.

Was de overgebleven waterkers. Maak grote bladen fijn.
 Snij de korst van het casinobrood.
Snij de broodschijven overdwars door.
Leg enkele verse waterkersblaadjes op een helft.
Smeer het zalm mengsel op de andere helft en leg dit op de helft met waterkersblaadjes.

Wafels met springbalsemien dopping
 
 
Ingrediënten

Een kopje rijpe reuzenbalsemien zaadjes #)
5 dl slagroom
2 pakjes vanillesuiker
1 pakje klop-fix oid
Een pak theewafels van de ambachtelijke bakker
een potje reine-claude-jam (zelfgemaakt).

Neem een koekenpan met dikke bodem zonder boter.
Rooster daarin op een laag vuur de reuzenbalsemien zaadjes.
Haal ze van het vuur zodra enkele zaadjes beginnen te springen ´huppelen´in de pan.
Laat de zaadjes afkoeken.

Klop de slagroom met de vanillesuiker en klop-fix goed stijf en stop het in een slagroomspuit.

Bestrijk een wafeltje met jam.
Leg er een ander wafeltje boven op.
Spuit er een torentje slagroom op.
Strooi met de hand rijkelijk de geroosterde springbalsemienzaadjes op de slagroom, zoals je soft ijs met nootjes bestrooit.
Serveer ze meteen.
  
EET SMAKELIJK!

Vooral de cupcakes zijn erg lekker maar wel machtig.
Alle recepten, behalve de wafels met springbalsemien dopping, zijn gebaseerd op bestaande recepten die door mij zijn bewerkt. De wafels heb ik zelf verzonnen.
Wij zijn geen van allen ziek geworden!

#) toevoegen van kruiden naar eigen inzicht.
Wees gerust royaal met de producten van moeder natuur!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten