zondag 8 december 2013

SNOEK MET RODE BESSEN

 
In de late herfst vond ik in de visfuik van de molen een dode snoek. Hij was al een beetje aangegeten bij de staart. De krakteristieke platte bek was goed zichtbaar. Leuk, uitte ik in een van mijn laatste blogs (aflevering 'bagger') nog de wens om een vis te zien in de drooggelegde molentak. Aan mijn wens werd gehoor gegeven.
 

 
Een snoek nog wel, die is zeldzaam in de Geul.
 
"In het Mergelland is door de Vissenwerkgroep slechts op
één locatie in de Geul één snoek gevangen. Door de hoge stroomsnelheid en het gebrek aan waterplanten vormen de Zuid-Limburgse beken geen geschikt leefgebied.”
 
Schrijft het standaard werk ‘Vissen in Limburgse beken’ van Ir. B.H.J.M. Crombaghs, uitgegeven voor het Natuurhistorisch Genootschap in Limburg (2000)
 
“De snoek komt (bijna) alleen voor in de bredere en diepere beken met een lage stroomsnelheid. Het blijkt dat beken breder dan 2 meter en dieper dan 30 cm de voorkeur hebben. Er ligt een duidelijke relatie met de voorkeur voor niet of zwak stromend water, waarbij fijn substraat (bagger) niet wordt weggespoeld.”
 
Arme snoek...
Zou dit die ene in de Geul waargenomen snoek zijn? Die in het bovenwater van de molentak zijn natuurlijke habitat had gevonden. Het zou kunnen. Snoeken kunnen 20 tot 25 jaar oud worden. Jammer dat op verzoek van de molenaar de habitat ernstig werd verstoord en snoek zo te zien, op drift raakte. 
 
RIP
 
Bij de naderende kerst kon ik geen mooiere afscheidsgroet verzinnen dan een collectie aan te leggen van rode besjes langs de molentak:
 
Kardinaalsmutsje

 
Meidoorn

 
Braam

 
Reuzenbalsemien (is geen bes maar wel rood)

 
Rozenbottel bij de verdeelsluis

 
Ach ja, de rode laarjes van de molenaar (moordenaar?)
'n besje langzamerhand 
 
Voor mijn trouwe bloglezers die voor kerstmis nog een recept zoeken:
terecht wordt op deze webpagina Geoffrey Chaucer (1340-1400) genoemd. Beroemd geworden door zijn Canterburytales en in het bijzonder the millertale waarin de molenaar wordt afgeschilderd als een onhebbelijke snotgurg.
 
SMAKELIJK!
 

1 opmerking: